Mobiele telefoons veroorzaken geen kanker. Althans, er is geen “overtuigende relatie” gevonden tussen de elektromagnetische straling en hersentumoren, zeggen wetenschappers in een nieuw rapport aldus webwereld.

Een eerder onderzoek naar gsm-straling en kanker is opnieuw onderzocht. Toen is geconstateerd dat er juist wel een relatie is tussen mobiele telefoons en tumoren. Die resultaten worden nu in twijfel getrokken. De ‘herkeuring’ is uitgevoerd door wetenschappers van de International Commission on Non-ionizing Radiation Protection in opdracht van het Institute of Cancer Research uit Engeland.

‘Geen opvallende stijging’

In het onlangs uitgebrachte rapport wordt wel toegegeven dat de mogelijkheid van kleine of langetermijngevolgen niet kan worden uitgesloten. Toch doet de commissie de uitspraak dat het gebruik van gsm’s in de afgelopen twintig jaar geen opvallende stijging van hersentumoren heeft laten zien.

Maar onderzoek naar cijfers over de komende jaren moet daar meer duidelijkheid over verschaffen. “Als er in de komende jaren geen duidelijke veranderingen in die trends te zien zijn, wordt het steeds onwaarschijnlijker dat er een causaal verband is”, zegt professor Anthony Swerdlow van het Institute of Cancer Research. Swerdlow krijgt bijval van andere professoren van onder meer de universiteit van Cambridge en de universiteit van Southampton, die het onderzoek gedegen en de uitkomsten plausibel noemen.

Onderzoek in twijfel getrokken

Een eerder onderzoek linkte de straling van mobiele telefoons aan een mogelijke toename van het risico op glioma. Dat is een bindweefselgezwel in de hersenen, wat een van de meest agressieve en moeilijk te behandelen vormen van hersentumoren is. Met name veelgebruikers van mobiele telefoons zouden een verhoogd risico lopen. Dat zogeheten Interphone-onderzoek wordt nu in twijfel getrokken vanwege “problemen in de opzet ervan” waardoor het “moeilijk is duidelijke conclusies te trekken”.

Vorige maand publiceerde de International Agency for Cancer Research (IARC) juist bevindingen die duiden op een verhoogd risico voor veelgebruikers van mobiele telefoons. Die onderafdeling van de World Health Organization (WHO) baseerde zich daarbij mede op dat eerder genoemde Interphone-onderzoek.

Doorverwijzen

Het door het IARC geconstateerde verhoogde risico, gebaseerd op “beperkt bewijs”, heeft geleid tot een  formele melding door de WHO. Voor het kwantificeren van het verhoogde risico verwees het IARC naar het Interphone-onderzoek. Het rapport van dat begin deze eeuw uitgevoerde onderzoek heeft vorig jaar veel stof doen opwaaien

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Nieuwe telefoon kopen? Check en vergelijk eerst de straling op stralingswijzer.nl. We tonen de hoeveelheid SAR en Connect straling en geven tevens de prijs weer. Ook lees je informatie over de gevolgen van straling, tips hoe je de straling kunt beperken, video's, literatuur en nog veel meer. Niets van deze site mag zonder expliciete toestemming worden gekopieerd of gebruikt. De informatie op deze site is afkomstig uit diverse bronnen en inzichten. Lees voor een beslissing altijd meer informatie via andere wetenschappelijke bronnen. © 2011 - 2014Stralingswijzer.nl vergelijken GSM straling Door: Betaalbare website hoorn Interessante links: Goedkoopste Autoverzekering Vergelijken foto op canvas Moderne canvas doeken Fotobehang kopen Online rendement Samsung Galaxy S5 De inhoud van deze website is uitsluitend informatief. Hoewel de inhoud van deze website zorgvuldig is samengesteld, kunnen aan de inhoud van deze website geen rechten worden ontleend. Stralingswijzer is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor schade ten gevolge van virussen of enige andere schade. Stralingswijzer is niet aansprakelijk voor de juistheid en/of volledigheid van de inhoud van deze website of andere websites waarnaar op deze website verwezen wordt. Gebruik van de website is geheel op eigen risico. links